Isnin, Disember 08, 2008

MUJAHID...




Seminggu sebelum peperiksaan akhir smester 3, aku berkesempatan ke rumah Ustaz Zainurrashid. Memandang akak Usrah aku, Kak Akhma masih dalam pantang, usrah kali ni terpaksa dilakukan di bawah Doktor Maziah, isteri doktor Zainurrashid.

Ustzh tu lemah lembut orangnya, dan aku fikir dia sangat pandai mendidik anak. Mana tidaknya, anak2 nya semua nampak bijak-bijak belaka. Petah berkata-kata dan kelihatan sungguh matang, jauh berbeza dengan kanak-kanak lain seusia mereka. Perkara yang paling buatkan aku rasa kagum ialah tentang kisah anak bongsu Dr Zainurrashid, namanya Lokman. Menurut kakaknya, satu hari guru tadika Lokman pernah bertanyakan tentang cita-citanya.


Cikgu Tadika : Lokman, bila besar nanti, Lokman nak jadi apa?

Lokman : Lokman nak jadi MUJAHID.
Cikgu Tadika : Mujahid? Yang pegang senapang tu? Waaa… Lokman nak jadi mujahid, nak tembak sapa?
Lokman : Nak tembak YAHUDI….!

Tergamam aku, Auni, Madeeha dan Arina. Tak sangka kanak-kanak sekecil 5 tahun ni tahu juga pasal YAHUDI, pasal palestin dan yang paling penting, sudah tertanam semangat MUJAHIDIN. Belum pernah aku jumpa kanak-kanak di Malaysia ni yang bercakap pasal isu dunia dan masalah umat. Tinggi betul semangat budak ni, sejak kecil telah dididik dengan semangat jihad.


Mungkin sebab Lokman ni satu-satu lelaki dalam adik beradiknya, dialah yang paling menyerlah dgn semangat jihad. Alangkah bagusnya kalau semua ibu bapa bersikap seperti Dr Zainurrashid. Pada aku, Dr Zainurrashid sudah berjaya membentuk baitul Muslim. Kagum… aku betul2 kagum dengan family ni.






p/s: Lihatlah bagaimana kanak2 melihat masa hadapan mereka.... kadangkala pandangan mereka lebih jauh daripada pandangan mata kita!

Selamat Menyambut Eidul Adha


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Jumaat, November 14, 2008

Wahai Bulan



**************************************************************************************



Wahai bulan
Khabarkan padaku
Di mana letaknya bintang?
Ku kira ia hampir dengan mu
Masakan tidak
Kekasih berjanji dengan bulan bintang
Janji si uda
“Akan ku petik bulan bintang, ku hadiahkan kepadamu”
Tapi
Belum pernah ku dengar
Rakan-rakanku yang punya pacar
Menerima bintang
Mana mungkin orang bercinta berbohong..



Wahai bulan
Khabarkan padaku
Indahkan dirimu di sana?
Kata orang wajah yang jelita bak bulan purnama
Ku hairan
Guru sains ku bilang
Bulan itu penuh kawah…
Indahkah wajah mereka yang berkawah?

Wahai bulan
Berikan ku jawapan…





*******************************************************************************


Sabtu, November 08, 2008

SEKOLAH TERSAYANG..


Di tag olah HANISAH

1. Who were your seatmates?
form 1: Farah Murshidah
form 2: Ismah
form 3: nggak ingat sih..
form 4: Athariah Auni
form 5: Marliana

2. Still remember your English teacher?
form 1,2 & 3: Teacher Normah
form 4 & 5: Miss Farah

3. What was your class name?
form 1: 1B
form 2: 2A
form 3: 3Aurum
form 4: 409
form 5: 509

4. Who was your first love then?
Hehehe...

5. Made friends to the lower years?
yup.. satu homeroom

6. Had a boyfriend/girlfriend?
yup...

7. How was your table arrangement in class?
V shape (tak tau nak trg lagu mana..)

8. Made any enemies?
nggak ada bu...

9. What games did you play?
ntah.. tak ingat pun..

10. Did you buy your lunch?
tak.. ds MRSM Taiping sgt sedap...

11. Were you a party animal?
~nope

12. SKIP CLASSES?
tak pernah.. tapi pernah skip prep masa kat MRSM Pendang.. dok kat bilik BWP coz BWP pun tak g prep..

13. Did you get suspended/expelled?
Tidak pernah sama sekali... saya budak baik di sekolah dl..

14. Can you sing the School song?
wahai putra-putri bangsaku... (lagu MRSM)
...
Ini bumi yang ku pijak...
Ini langit yang ku junjung..
Taiping bertuah bersejarah...(MRSM Taiping)

15. What was your favorite subject?
Islamic stud, Add Math, Chem, Biology..

16. What was your school's full name?
MJSC PENDANG
MJSC TAIPING

17. Did you go to the dances?
No

18. Where did you go most often during breaks?
Jalan2 cari makan.

19. If you could go back in time and do it all over, would you?
Mesti la.. tgh rindu kat classmate ni..

20. What do you remember most about 5th years?
My birthday..
precious birhday present. My classmt pray for me.. together..

21. Worst memory in 5th year?
jatuh pentas masa persembhn...
nasib baik memang scene kelam kabut.. so org tak tau yg aku jatuh betul2.. huhuhu..


Kepulangan yg 'dinanti'....

Aku mau pulang...
Pulang ke Parit Buntar!

Mak, mak mesti rindu kat wati kan?

Abah...



Kinah... Eno..



Oh.. Kemale'..!




Abdullah apa habaq?





Sabtu, November 01, 2008

Aku Naik Pelamin



Alhamdulillah... cuti hujung mingu ni aku dapat rezeki pergi kenduri kahwin sepupu Sab. Orangnyer sangat kaya. So aku jadi excited sebab aku dapat rasa aura 'makanan sedap' dari sana. Kendurinya di Bandar Baru Bangi.

Perkara yang paling meneronokkan kat sana ialah masa kami ramai2 bergambar atas pelamin. Tak tau la apa yang best sangat dok kat situ.

Kami juga (Sabrina, Farah Lokman, Khausar dan aku) sempat bertemu dengan anak penulis Abu Hassan Murad (Penulis novel JULIA) yang juga seorang penulis novel masa kenduri tu. Namanya Ummu Hani Abu Hassan (Antara karyanya ialah Ladang Hati Mustika). Dia juga banyak menulis untuk majalah ANIS. Bertuah rasanya dapat bertemu dengan penulis muda ni yang masih menuntut dalam jurusan Usuluddin (tgh amik Master Degree). Sempat kami berkongsi cerita ttg kerjaya ayahnya sebagai penerbit.



Pengantin lelaki ni la sepupu Sab..
Nasi ape ntah ni. Rasa nasi beriani kot...
Kami diberi tempat makan khas disebabkan tak cukup tempat. Kami makan di halaman rumah Othman Puteh
Lepas makan, kami menilik lilin2 yang comel ni..


Pulut kuning ni aku tak tau jadi apa..
Sanggup ke nak makan? Dah terdedah begitu lama.. rugi, nampak cantik dan sedap dimakan tetapi terdedah hanya untuk tatapan orang ramai.

Penat makan...! Kami hanya mampu duduk bersembang sahaja setelah kekenyangan...


Wah... Akhirnya merasa juga aku 'naik pelamin' !! Hehehe...


Terima kasih tuan rumah atas cenderahati yang comel ni...

Isnin, Oktober 27, 2008

Cinta Seorang Hamba Allah



Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah,
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku kepada seseorang yg melabuhkan cintanya untukMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu ya Muhaimin,

Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya terpaut padaMu,
agar aku tidak terjatuh ke dalam jurang cinta nafsu,

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya
agar tidak berpaling daripada Mu,

Ya Rabbul Izzati,
jika aku rindu,
rindukanlah aku kepada seseorang yg merindui syahid di jalanMu,

Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi indahnya kenikmatan bermunajat di sepertiga malam akhir Mu
Ya Allah,
jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan menyeru manusia kepada jalanMu.

Ya Allah,jika kau halalkan aku merindui kekasihMu,
janganlah sampai melampaui batas sehingga aku melupakan cinta yang abadi dan hakiki.


AMIN

Doa drpd;

Adik Aisyah...

(Thanks for reminding me!..)

Ahad, Oktober 26, 2008

Raya...Raya...


Seronok berjalan2 di kala cuti Deepavali ni..
maklum la, masih dalam mood raya

Banyak tul rumah terbuka
Banyak rumah, banyak la makanan... huhuhu....
Ada gak yg aku ter miss..

1- Rumah Auni
2- Rumah Cikgu Suwandi

Aku paling suka rumah Cikgu Halimaton
coz ada favorite food kat situ ;

*Puding sedap cikgu Halimaton
*Kek coklat
*Kuih raya

Adoii...lebih baik jgn cakap masa tgh lapar ni..!!!
Perut aku dah mula merembeskan jus gester di kala otak memikirkan makanan..

Semalam sempat ke rumah Puan Arfa kejap..
jumpa anak2 nyer yg sangat coooomeeeeel.!



bayi yg senyap tetapi active






Seronok tul si Irfan ni tgk cerita Ultraman DYNA


Sabtu, Oktober 25, 2008

MEI YAN



"Akak agak-agak umur saya berapa?" kata seorang jurujual di kedai yang aku jumpa di Terminal One semalam.

"Umur saya 18" terkejut aku dgn jawapan dia. Rupa dia agak matang kalau nak dibandingkan usianya. Kemudian dia kata,

"Saya tak belajar. Tgh cari duit nak sambung belajar". Tak tau kenapa lah aku rasa kagum dengan jawapan dia. Tanpa rasa segan silu, dia mengatakan dia tak sambung belajar lagi.

"Saya nak teka. Antara akak dua orang ni, yang ni mesti kakak." Kata dia merujuk kepada Asmaa' yg berada di sebelah aku. Nak tergelak aku. Nampak sangat aku ni awet muda drpd Asmaa' (nada riak..huhuhu..).

"Akak belajar lagi?"

"Ya"

"Akak balajar apa? Nurse?"

"Tak lah. Akak ni bakal doktor n akak amik actuarial science" Budak tu nampak terkejut. Tak tau la sebab apa.

"Wow.. Akak ni mesti pandai2 kan? Saya dulu dapat 3A jer (merujuk kpd result SPM)." Sekali lagi aku terkejut. Bukan kerana resultnyer, tapi kerana semangatnyer. Walaupun dia hanya dapat 3A tapi dia sangat bersungguh-sungguh nak sambung belajar.

Aku tersedar akan sesuatu. Selama ini aku tak terfikir pun ada orang yang sedang berusaha jauh lebih keras daripada aku semata-mata untuk menyambung pelajaran. Aku bersyukur kerana menjadi insan pilihan Allah yang dapat meneruskan pelajaran tanpa perlu menanggung beban pembiayaan palajaran. Bersyukur.. memang bersyukur. Alahamdulillah..

Sebelum sempat aku beredar dari kedai tu, sempat aku bertanyakan nama dia.

MEI YAN...

Aku akan ingat nama ni sampai bila2 (selagi tidak hilang ingatan).... Pertemuan yang ditakdirkan ni telah menjadikan aku kembali bersemangat untuk terus menempuh IB. Aku akan ingat, ada bangsa lain yang turut berusaha lebih keras daripada aku...

Isnin, Oktober 06, 2008

Malam yg gelap...



Waduhhh… Gelap. Panas. Rumah tak de letrik. Agaknyer satu Taman Kerian bergelap sekarang.. Sementara laptop tgh ada bateri ni.. sempat aku YM ngan Hanisah jap.



Hanisah Razak AS31: ㄎㄎㄎㄎㄎㄎ.....


Nor Shafawati Othman: rumah aku gelap
Nor Shafawati Othman: tak de letrik
Hanisah Razak AS31: abis tu ko kat mana
Nor Shafawati Othman: kat umah la.. panas....!!!
Hanisah Razak AS31: haha...sian
Nor Shafawati Othman: ingat nak bersejuk kat tepi peti ais... tapi peti ais pun pakai letrik gak...
Nor Shafawati Othman: nasib baik sempat minum air sejuk kat fridge..
Hanisah Razak AS31: ko ni

Nor Shafawati Othman: tadi adik aku terjaga , bgn amik kipas mengkuang
Nor Shafawati Othman: hahaha.. dah berhabuk kipas tu.. baru nak guna!
Hanisah Razak AS31: apala
Hanisah Razak AS31: ko pun
Hanisah Razak AS31: sempat lagi nak on9 ek. bgs tul!
Nor Shafawati Othman: bateri tgh penuh.. saje nak kasi abg aku jeles..
Hanisah Razak AS31: eleh, eksen..
Nor Shafawati Othman: dia tgh wat keje..
Hanisah Razak AS31: oooo
Hanisah Razak AS31: buat keje apa? kan tgh gelap tu
Nor Shafawati Othman: keje dia terbantut... dia tgh bengang... tu pasal aku tayang laptop aku yg berbateri penuh ni..
Hanisah Razak AS31: hampeh ko ni. apa punya adik ntah


Nor Shafawati Othman: wah..... letrik dah ada!
Hanisah Razak AS31: ler
Nor Shafawati Othman: nak pasang kipas kuat2 ni.....
Hanisah Razak AS31: ha
Hanisah Razak AS31: silakan
Nor Shafawati Othman: aku rasa orang yg curi kabel tadi dah kena tangkap la
Nor Shafawati Othman: huhuhu.... pandai2 wat assumption
Hanisah Razak AS31: haha
Hanisah Razak AS31: ntah ko ni.sekeh kang

Nor Shafawati Othman: tadi abah aku call dr hospital..
Nor Shafawati Othman: rasanya kat hsptl pun tak de letrik gak..
Hanisah Razak AS31: buat apa mlm2 kat hosp?
Nor Shafawati Othman: keje. arini ayah aku keje shift mlm
Hanisah Razak AS31: ooooo

Nor Shafawati Othman: jap.. nak tutup torchlight


Tu jer yg sempat dibualkan..

Ntah kenapa aku rasa 'kegelapan' yang sekejap itu buatkan aku rasa seronok...
Waktu ni lah kita terfikir nak buat apa yg kita tak terbuat. Contohnya, tadi baru aku teringat yang 'kuih raya' Pn Khomah aku tak sentuh lagi! Tak ingat la samada aku bawa balik ke tak... Hahaha... apa punya anak murid la aku ni.

p/s: sediakan kipas mengkuang sblm letrik tak dak!

Selasa, September 30, 2008

TO DO LIST --- HARI RAYA...


Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk: -

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat Aidilfitri.

2) Menjamah makanan sebelum keluar dari rumah.

3) Memperbanyakkan Takbir.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;
Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Contohnya,”Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu”.

5) Memakai pakaian terbaik yang ada;

Bagaimanapun, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. Demikian juga, tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang diharamkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi)

7) Berziarah dan merapatkan silaturahimi sesama Muslim


Sehari Sebelum Raya



Kuih raya:

Tahun lepas, tugas menyorokkan kuih raya adalah di bawah tanggungjawab ayah aku. Tapi tahun ni, adik laki aku pulak yang kena. Patutlah susah sangat nak jumpa kuih raya sejak sehari dua ni. Nampaknya, adik aku dah jalankan amanah dia dengan baik sekali.


Baju raya:

Setakat ni, belum ada lagi adik-beradik aku yang dah ada baju raya. Menurut mak n ayah aku, kami akan buat cubaan berani mati malam ni. Cari kat pasar malam, kot2 ada penjual yang terjual murah. Kalau2 ada rezeki, dapat la pakai baju baru esok. Kalau tak, terpaksa la buat operasi selongkar almari malam ni… (hahaha.. eno, sorry la kalau wati pakai baju awak raya nanti…!)


Rumah:

Lantai dah siap mop, langsir dan sarung kusyen dah siap tukar. Selalunya rumah dihias oleh kakak aku, tapi memandangkan dia tak balik raya tahun ni, tak tau lah macam mana keadaan rumah kali ni..!


Lampu kelip2 dan pelita:

Oooo… disebabkan tak cukup budget n krisis minyak tanah, kami sekelurga tak terniat nak pasang lampu kelip2 n pelita. Lagi pun, kalau rumah aku menyerlah sangat, kesian kat jiran-jiran lain…

Selasa, September 23, 2008

Program Semaian Kasih bersama ISMA


Buat pengetahuan sahabat2 sekalian, pada sabtu lepas (20 Ramadhan), kami (sukarelawati ISMA) telah ke Hospital Tunku Jaafar untuk program Semaian Kasih. Aku tak tau camne nak describe aktiviti dia tapi ianya lebih kurang macam kita jenguk orang sakit la. Kami ni datang dengan bawak hadiah (bukan hadiah dari aku, sumbangan org..), bukan dengan tgn kosong. Semasa lawatan tu jugak kami sempat berbual2 dengan beberapa pesakit. Ada yang accident n dok hospital dari hari first puasa lagi, ada budak yang kena apendiks, n banyak juga kes budak2 jatuh sampai mata dan kepala bengkak (nasihat utk semua: jg anak elok2).

Masa lawatan tu jugak, aku sempat melihat kehidupan doktor2 kat sana, secara LIVE !!! Fuhh...Memang betul tak ubah cam dalam citer GREYS ANATOMY. Aku betul2 teruja tengok doktor2 buat keje. Rasa motivated sangat. Doktor-doktor kat sana keje dengan ceria sekali. Best rupanya jadi doktor... rasa puas kalau dapat tengok orang sihat ..

Bergambar bersama sukarelawati ISMA yg lain..


Senior KMS yg tgh tunggu fly pun ada gak...!


Yang ni pulak junior yg blum lagi fly..

Ahad, September 14, 2008

Buat Rakan KMS ku...


Wahai rakan2 KMS ku..

Izinkan aku berkongsi sesuatu yang aku dapat masa ceramah 09/09/2008 aritu.. Hari tu, tak ramai pelajar yang datang, sebab tu aku nak sampaikan beberapa pesanan penceramah..

Antara isi ceramah yang mencuri perhatian telinga aku adalah tentang peranan al-Quran dalam menyucikan hati kita semua. Penceramah tu ada tanya..

"Pernahkah kita merasakan Al-Quran yang kita baca itu membantu kita menyucikan hati?"

Tersentak aku dengan soalan penceramah tu. Aku mula tertanya2, pernah ke hati aku bergetar apabila membaca atau terdengar bacaan ayat2 al-Quran? Kalau pernah, selalu ke? Seorang sahabat aku pernah cakap, ayat2 yang suci ni akan mudah menyentuh hati2 manusia jika hatinya suci....

Aduuhhh... parah! Selalu saja hati ni tidak bergetar...Tiap2 hari sebelum berbuka, pasti terdengar alunan orang mengaji, tapi belum tentu hari2 hati kita tersentuh, apatah lagi bergetar... Kotor ke hati kita?

Astaghfirullah al azim

Astaghfirullah al azim

Astaghfirullah al azim

Ya Allah, lembutkan lah hati2 kami...

Sabtu, September 13, 2008

Kisah saya dan C




Suatu masa dulu
Kawan saya bagi satu paket C
Saya sayang C ni
Saya simpan salah satu C
Dengan harapan saya boleh beli lagi banyak C
Bukan semua orang kenal dan ada C

Semalam
Saya keluar Seremban bersama-sama C
Berhajat nak cari lagi banyak C
Tapi
Tak de rezeki
Tak de kedai yang tau pasal C
Sedih...
Saya balik kolej
Dengan C masih dalam poket

Pagi ni
Saya hantar dobi
Saya nak basuh pakaian semalam
Saya lupa nak keluarkan C dari seluar saya
Kesian C
Hancur...Cair
Kesian saya
Saya dah tak de C
C dah pergi bersama-sama air basuhan dobi

Macam mana nak cari C lagi?
Tak de siapa kenal C
C...oh C...
Saya rindu kamu C
Selamat tinggal C...



P/S: Ada sesiapa tau mana saya boleh cari C?

Jumaat, September 12, 2008

Mmmmm...



Baru beberapa hari lepas aku tau apa maksud kena tag. Hahaha..
Nasib baik ada orang bagi tau.. Sorry la Hanisah, dulu aku tak tau apa masudnya. So ko jgn sedih aku tak jawab soklan2 ko...


Tagged by : Rose Nina bt Roslan. BT31.

1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
Shoot him using M16 or just leave him (banyak lagi orang yg nak kat aku..!)

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
Already had my own clinic. (tak payah susah2 belajar IB)

3. Whose butt would you like to kick?
Nobody..(tak baik sepak2 orang..! Mak aku tak pernah ajar.)

4. What would you do with a billion dollars?
Go for honeymoon at the moon and be the second astronout in Malaysia.

5. Will you u fall in love with your best friend?
Of course not !!! My bestfriend is a girl maaa...

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
Being loved by someone.

7. How long do you intend to wait for someone you really love?
Cannot wait even 1 second. I'll find another one..! (jgn buang masa. masa itu emas. huhuhu..)

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
Be frank to him... pastu paksa dia tinggalkan awek dia. (ceh... macam berani jer aku ni..!)

9. If you like to act with someone, who will it be? your gf/bf or an actress/actor?
I want to act with Dr. Mizuno (1 Litre Of Tears). Act as his nurse...

10. What takes you down the fastest?
No food when hungry..

11. How would you see yourself in ten years time?
A cute, brilliant doctor perhaps. Insya-Allah.

12. What's your fear?
Hungry and pain...

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
Poyo... n emotional.

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
Married and rich. !! Kuang..kuang..kuang..

15. What's the first thing you do when you wake up?
Off the alarm. Then continue sleeping...

16. Would you give all in a relationship?
No! ... 10.0389% (my birthday)

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
Both... (pastu tinggalkan dua2... cari yang lain!)

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
Yes. Forgive and forget. (tak payah simpan dalam hati. Buat semak jer!)

19.Do you prefer being single or having a relationship?
Single (save pocket money..)

Sabtu, September 06, 2008

Kisah Pemuda Zaman Ini (PART 1)..



Sementara aku teringat ni, baik aku kongsikan dengan korang suma kisah seorang pemuda yang bagi aku agak susah nak jumpa zaman sekarang. Kisahnya begini....




Ada seorang pemuda (namanya dirahsiakan). Aku gelarkan dia sebagai ‘F’ dan pemuda ni aku kenal benar dengan pekerti dia. Pada sekitar 2007, F telah dimasukkan ke sebuah kolej yang system didikannya ala-ala tentera. F ni baru balik dari Mesir sebenarnya (baru habis belajar syariah) dan dia bercadang untuk sambung belajar dalam bidang mekanik computer (tempoh belajar: 6 bulan).

F tidak pernah belajar di tempat yang pergaulannya bercampur laki n pompuan. Sejak berumur 11 tahun, dia hanya belajar di sekolah pondok di Kedah. Langsung tidak pernah berkomunikasi dgn pompuan. Tapi bila dah masuk ke kolej tu, dia tiba2 dilantik jadi Imam dan ketua pelajar di situ.

Dia jadi orang yang agak hot jugak dalam kolej tu. Maklumla, rupa dah ada, ditambah pulak dengan jawatan yang tinggi. Kadang2 F akan dapat surat yang entah dari siapa berbau cinta dan penuh dengan sajak2 jiwang. Surat2 cinta tu F tak baca, dia hanya bagi kat mak dia..Nasib baik, dia ada seorang sahabat yang sama2 dari Mesir belajar di situ. Dapat la saling membantu ‘top up’ iman..

Belajar di tengah2 environment yang sangat sosial ni bukan senang. Tambah2 pulak, ada pensyarah yang sengaja mencari kesalahan pelajar yang mempunyai basic agama dari Universiti al-Azhar ni. F pernah difitnah oleh pensyarahnya bahawa dia sengaja memegang perempuan ketika sesi pelajaran. Padahal semua budak kelas tu tahu yang perempuan tu sengaja nak menggedik dengan F.


" Ala.. kalau ustaz yang dari Mesir pun boleh pegang2 pompuan, apalagi la orang lain..." begitu la ayat2 sumbang yang cuba nak disebarkan oleh pensyarah itu ke seluruh kolej.

Selepas beberapa bulan belajar di sana, nak dijadikan cerita pulak, si F telah jatuh hati dgn sorang gurl di kolej itu(aku tak tau nama dia apa). Pompuan tu agaknya orang baik2 gak kot. Sebab dalam suasana kolej yang sangat sosial tu, masih wujud lagi pompuan yang langsung tidak bercakap dengan mana2 laki dan tidak couple lagi. Pakaiannya juga sopan dan boleh tahan lawa la orangnya.…

(bersambung di PART 2)....


Jumaat, September 05, 2008

EKSPERIMEN KE ATAS KANAK2


Masa cuti haritu, aku ada buat satu eksperimen untuk menguji emosi kanak2. Aku try buat macam apa yang abang aku pernah buat kat aku masa aku kecik dulu. Eksperimen ni aku jalankan ke atas adik Akmal (anak jiran aku yang mak aku jaga).

Material: Akmal (kanak2 berusia 3 tahun), suara sendiri.
Method:
  1. Cakap kuat2 kat dalam rumah " Mak..! Akmal buang air dalam seluar!"
  2. Tunggu respond dari kanak2 yang diuji
  3. Ulang langkah 1 dan 2 buat beberapa kali.
  4. Jika perlu, dapatkan bantuan adik beradik lain (supaya kesannya lebih cepat).
  5. Eksperimen dihentikan jika kanak2 tersebut didapati hampir menangis.
  6. Catatkan pemerhatian.

Pemerhatian:

  • buat beberapa kali, Akmal akan menafikan fitnah yang cuba dilemparkan kepadanya..
  • selepas seminit, wajahnya bertukar masam
  • akmal menjadi lebih agresif, dia cuba melemparkan kereta mainannya ke arah aku.
  • selepas beberapa minit, matanya mula berair.
  • eksperimen terpaksa dihentikan sebelum mak dapat tau akmal nangis...

Kesimpulan:


Berdasarkan pemerhatian, aku dapat simpulkan yang kanak2 tak suka diri mereka difitnah. Mereka juga mungkin telah mempunyai perasaan malu seawal usia 3 tahun. Kanak2 akan bertindak sesuka hati untuk melindungi diri daripada dimalukan tetapi tidak pula tahu bagaimana untuk membuktikan bahawa mereka adalah benar.Mereka akan marah jika difitnah lalu menangis jika tidak mampu berbuat apa2.






Wajah Akmal sebelum eksperimen dijalankan..


Wajah Akmal selepas beberapa minit eksperimen.




Akmal terpaksa dipujuk apabila hampir menangis..


Hasil kajian aku ni membuatkan aku terfikir bahawa perasaan sensitif, geram dan rasa ingin melindungi diri ini telah wujud sjk kita kecil lagi.. Jadi, orang dewasa sepatutnya lebih sensitif dengan keadaan sekeliling. Dan kita sepatutnya mempunyai perasaan ingin melindungi apabila hak-hak kita atau SAUDARA-SAUDARA KITA dicabul... Peka kah kita? Atau kita ini tidak ubah seperti kanak2 berusia kurang dari tiga tahun.?

Ahad, Ogos 31, 2008

SEBELUM NAK ONLINE...



Sebelum nak online, aku akan cari wireless connection... Seronok sebenarnya kalau cari connection kat KMS ni. Macam2 nama ada.. yang senonoh ada, yang x senonoh pun ada... antara yang aku paling suka tengok ialah yang ini...



Banyak lagi yang best..

  1. Baylee Boroi
  2. Oooh Boy You Drive Me Crazy
  3. Hilmi kena pawn
  4. Connect kt aku dpt internet dow!
  5. Dota pink slip

Selasa, Ogos 26, 2008

EE...eeeeiii...CONFUSE!


Sedihnya… semalam baru antar EE first draft dan hari ni jugak Puan Khomah dah habis tanda.. waduuhh… banyak gak komen yang cikgu bagi… antaranya:


“Saya rasa data awak ni tak berapa banyak la.. kalau setakat 20 data ni je, kamu mungkin akan ada masalah nak buat analisis. Saya cadangkan kamu tambah lagi sampel untuk experiment… pelbagaikan jenis sample kamu ni.. kalau boleh, tambah lagi dua warna pewarna rambut…”

Rasa sedih la pulak dengar cikgu cakap camtu.. bukannya apa, nak tambah sample untuk ekperiment ni bagi aku agak susah la.. kos nyer bukan seringgit dua.. satu sample saja dah berharga RM27, kalau tengah promosi maybe dalam 21 ringgit. Bayangkan lah harganya kalau aku kena tambah sample:

RM 25 x 3 warna x 4 jenama = RM300

Tengok kos saje pun aku dah naik confuse… RM300? orang kalau nak buat EE memang kena kuarkan kos sampai 300 ke?


Bukannyer aku tak de duit, tapi kalau nak dikira, pelaburan aku ni agak berisiko kan? Betul x hanisah (pakar runding risiko)? Keadaan KMS ni dah la x stabil… EE, IA TOK Essay semuanya under microscope.. susah nak dapat A. Cikgu sendiri pun tak sangka EE senior yang lebih bagus drpd batch sebelum ni pun boleh dapat C. Akak first batch tu dah la dapat A. Tak paham aku… Rasa macam nak tukar tajuk jer… tapi, BERBALOI ke?



Jumaat, Ogos 22, 2008

AYAT-AYAT FAVOURITE DI RUMAH.

Setiap kali aku balik umah, soalan-soalan ni pasti akan ditanya oleh family aku. Aku pun tak tau la dah berapa kali aku bagi jawapan yang sama….

Ayat mak…..

Mak: wati kat seremban belajar apa ek?
Aku: wati buat program persediaan untuk belajar medic.
Mak: ooo.. tapi kenapa wati kena belajar bisnes?
Aku: mmm… ntahlah. MARA nak student dia ada daya keusahawanan kot.. suh bukak klinik bila dah keje.

Ayat abah….

Abah: bila hang nak habis blajaq kat seremban?
Aku: lagi setahun…
Abah: uih..! awat lama sangat ?


Ayat kinah (adik aku)…

Kinah: Wati, bila lagi wati nak cuti?
Aku: Ntah la.. tak hafal calendar..

Ayat nisah (adik aku jugak)…

Nisah: wati balik ni ada beli buku baru?
Aku: tak de. Budget tak cukup. ( mana nak cukup kalau asyik beli makanan jer..). baca je la buku yang lama2 tu dulu..
Nisah: dah habis baca dah…


Ayat Najmi (adik lelaki aku)..

Najmi : wati, ada tak game baru tak dalam lap top wati?
Aku : x de! (tak tau ke, kakak kau ni tau main game colorlinez jer…)

Ayat dollah (my youngest brother)..

Dollah: wati, dollah nak pensil tekan wati ni!
Aku: boleh.. bagi akak 5 ringgit dulu..!

Ahad, Ogos 17, 2008

PULANG BERMALAM PADA WAKTU MALAM.

Cuti baru-baru ni merupakan kali pertama aku naik bas ke Parit Buntar pada waktu malam. Mungkin juga kali yang terakhir. Sedikit sebanyak catatan perjalanan.

16-08-08:

Pukul 9.30 malam

Check beg nak balik. Kot-kot tertinggal apa-apa benda penting (eg: air dan biskut2 untuk dimakan semasa dalam perjalanan). Lepas tu aku nak check tiket. Sebenarnya aku pun kurang pasti tiket aku pukul 9.30 atau 10.30 malam (tapi aku sedikit confident yang bas aku pukul 10.30). Pikir punya piker, baru teringat yang tiket aku ada dalam dompet.

DOMPET aku kat mana? Alamak! Baru nak cari dompet. Dompet aku ni suka sangat nak main sorok2 ngan aku. Malam ni jugak dia nak buat hal. Selalu cari jumpa, malam ni tak jumpa pulak. Aku pun mintak tolong ngan roommate tercinta aku , ROSE melalui YM untuk ingatkan aku kat mana aku letak dompet aku. Puas dicadangnya tempat2 yang berpotensi aku cicirkan..(eg:meja, sweater, katil, almari dan mana2 kawasan yang sewaktu dengannya..). Agak malang, lepas setengah jam baru aku jumpa wallet aku. Tengok tiket bas, nasib baik betul 10.30 mlm. Kalau kul 9.30 alamatnya aku berkampung la kat KMS lagi satu malam.

Pukul 10.00 malam

Aku cepat2 tutup laptop n telefon teksi seremban. Buat pertama kalinya aku ada sesi dialog dengan operator teksi…

Operator: hello, stesen teksi seremban (lebih kurang la ayat dia)
Aku: mintak satu cab kat kolej mara seremban gate B.
Operator: ha? Adik nak ke mana?
Aku: nak ke terminal one ( aku buat muka pelik. Tak pernah2 operator ni tanya aku nak ke mana..)
Operator: buat apa? Berapa orang?
Aku : nak balik kampung. Sorang jer.
Operator: kampung kat mana?
Aku: Parit Buntar (banyak soal pulak operator ni. Dia ingat aku nak fly pegi dating ke?)
Operator: OK!


Keluar2 bilik, aku rasa sedikit cuak sebab aku dengar suara2 lelaki yang datangnya entah dari mana. Mungkin peserta sukan yang datang tumpang kat kolej ni.

Pukul 10.05 malam

Aku sampai di terminal one. Jumpa dua orang budak junior and sorang classmate aku (identitinya dirahsiakan). Aku tak tau pun ada jugak orang yang balik lambat ngan aku. Punya la aku bersedih beberapa hari, berkurung dalam bilik sebab takut dgn suara lelaki2 tumpangan. Budak2 GEMAPUTRA tu katanya datang 18hb, tapi apesal datang awal pulak? Buat cuak jer…

Pukul 10.45 malam

Bas mula nak bertolak. Aku duduk sebelah budak junior. Awal perjalanan, junior tu buat SUDOKU n aku dengar radio IKIM. Tak berani nak bukak siaran lain, kot2 jadi apa2 tengah perjalanan.

Otak aku dah lama melayang ingat rumah.. tak sabar nak makan masakan mak..

Pukul 12.00 t/malam

Mata aku tak boleh nak lelap la. Puas aku pejam mata tapi bunyi bising besi2 kat atas aku ni buatkan aku tak boleh tido. Aku pun tak paham apa fungsi besi2 tu… nak kata hiasan, tak lawa pun.

17-08-08

Pukul 1.30 pagi

Aku terjaga setelah setengah jam tido. Perut aku sakit sebab terlalu lapar. Aku tak dinner pun hari tu. Hanya sempat makan Maggie Tom Yam jer tengah hari tadi (thnx ROSE for the lunch!). Bas ni berenti kat R&R Tapah (kalau tak silap la… semua R&R kan sama, mana aku nak cam malam2 buta ni!). Aku turun cuci muka dulu sebelum pegi cari makanan.

ADOI… tak de makanan best! Air yang best2 pun tak de (aku cari cendol)… Akhirnya aku naik bas balik dengan hati yang remuk. Terpaksalah aku makan biskut MUNCHY jer (ni pun ROSE punya!).

Pukul 3.45 pagi

Bas berenti di Stesen Kamunting. Junior tu turun dan aku kembali sepi. Tak de orang sebelah aku. Hahaha.. rasa sedikit aman. Sepanjang perjalanan ke Parit Buntar yang memakan masa sejam tu aku tak tido. Aku berharap bas ni dibawa laju2 sampai kena saman supaya aku boleh sampai rumah awal. Fikiran aku dah terbayang-bayang makanan apa yang ada kat dapur rumah aku. Jasad aku jer dalam bas, perut dah ada kat umah…

Pukul 5.00 pagi

Aku selamat sampai di stesen bas Parit Buntar. Abah dah siap tunggu. Maklumla… risaukan anak dara comel dia ni balik tengah2 malam. Parit Buntar ni dah la penuh dengan pendatang asing (mat2 bangla, Myanmar, Vietnam, indon, Kemboja suma ada.)

Setibanya aku di rumah, tempat pertama yg aku tuju adalah dapur. ALHAMDULILLAH… ada jugak cekodok sepinggan. Mak n adik2 aku tgh tido. Boleh la aku habiskan cekodok ni… huhuhu…



Sabtu, Ogos 16, 2008

Aku ingin seperti dahulu




Alangkah baiknya
Jika aku tidak tahu semua kebenaran
Kadang kala kebenaran ini meyakitkan
Hati jadi takut
Seram, gundah
Semuanya ada

Kenapalah tidak
Telinga ini dibiarkan pekak seketika
Mata ini dibutakan sekejap
Atau ingatan ini hilang begitu sahaja?
Bukan aku tidak mahu menerima hakikat
Tapi jika hati ini tidak cukup kuat
Lebih baik kebenaran ini dirahsiakan

Namun
Andai khabar ini adalah ujian dari-Mu
Ku pohon Ya Allah
Peliharalah imanku
Usah biarkan aku hanyut
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa
Izinkan ku kembali tenang
Seperti suatu ketika dahulu..


Khamis, Ogos 14, 2008

Take My Heart ! MY HEART IS YOUR STONE..



Try Not To Cry

You, you’re not aware
That we’re aware
Of your despair
Don’t show your tears
To your oppressor
Don’t show your tears


Try not to cry little one
You’re not alone
I’ll stand by you
Try not to cry little one
My heart is your stone
I’ll throw with you

Isam:
‘Ayn Jalut where David slew Goliath
This very same place that we be at
Passing through the sands of times
This land’s been the victim of countless crimes
From Crusaders and Mongols
to the present aggression
Then the Franks, now even a crueller oppression
If these walls could speak,
imagine what would they say
For me in this path that I walk on
there's only one way
Bullets may kill, bones may break
Still I throw stones like David before me and I say



You, you’re not aware
That we’re aware
Of your despair
Your nightmares will end
This I promise, I promise


Lenny:
No llores, no pierdas la fe
La sed la calma el que haze
Agua de la arena
Y tu que te levantas con orgullo entre las piedras
Haz hecho mares de este polvo


Don’t cry, don’t lose faith
The one who made water come out of the sand
Is the one who quenches the thirst
And you who rise proud from between the stones
Have made oceans from this dust


Waqas:
I throw stones at my eyes
’cause for way too long they’ve been dry
Plus they see what they shouldn’t from oppressed babies to thighs
I throw stones at my tongue
’cause it should really keep its peace
I throw stones at my feet
’cause they stray and lead to defeat
A couple of big ones at my heart
’cause the thing is freezing cold
But my nafs is still alive
and kicking unstoppable and on a roll
I throw bricks at the devil so I’ll be sure to hit him
But first at the man in the mirror
so I can chase out the venom


Isam:
Hmm, a little boy shot in the head
Just another kid sent out to get some bread
Not the first murder nor the last
Again and again a repetition of the past
Since the very first day same story
Young ones, old ones, some glory
How can it be, has the whole world turned blind?
Or is it just ’cause it’s only affecting my kind?!
If these walls could speak,
imagine what would they say
For me in this path that I walk on
there’s only one way
Bullets may kill, bones may break
Still I throw stones like David before me and I say


Album : My Ummah
By : Sami Yusuf

NAK PROMOTE JAP !



WAAAA... Seronoknyer.! Baru balik dari Term 1 ni. Haha.. aku nak sarankan kepada rakan-rakan kms semua supaya tak payah bazirkan duit gi Term 1 naik teksi. Dah beberapa kali aku ulang-alik Terminal 1 naik bas je. Jimat! Kalau nak ke Terminal 1, kena jalan kaki ke centre point dulu, pastu kena lintas jalan kat traffic light. Tambang cuma 80 sen (pastikan bawak duit yang cukup2, nanti konduktor tak bagi baki..). Tapi aku heran la.. apesal kalau dari Terminal 1 ke Cntr Point kena bayar RM1? Walaupun beza cuma 20 sen, tapi kalau dah setahun, boleh jadi berpuluh-puluh ringgit (betul ke aku kira ni?). Aku rasa budak2 laki mesti ramai yang dah expert bab naik2 bas ni. Minggu lepas, aku nampak junior turun dari bas kat depan Cntr Point. Baru balik dari sembahyang jumaat kot... Nampak diorang berbaju Melayu.

Alang-alang aku tulis pasal bas ni, aku nak mintak maaf banyak2 kat seseorang. Ada satu hari tu, aku naik bas dengan Hanisah dan Rose dari Terminal 1. Aku tak tau pun yang selama ni Hanisah fobia naik bas. Dia takut nak bersesak-sesak. Dah la kena berdiri dalam bas (tu la..aku bagi ko tempat duduk ko tak nak). Sori Emosah.. ! Lain kali, kita naik bas yang tak de orang ek...

Sabtu, Ogos 02, 2008

Destinasi Cinta Yang Kucari

Destinasi Cinta
Album : Munsyid : Mesticahttp://liriknasyid.com


Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan
Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi
Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi
Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu
Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)
Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku
Ya Allah


Lagu : Abai Os (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)
Lirik : Frizdan (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.
Penerbit : Faizal Osman
Program Muzik : Trabye

Pertama kali aku dengar lagu ni, hati aku sangat tersentuh. Memang betul kata-kata dalam lirik ni.. Selama ini ada manusia yang mencari-cari cinta, tapi sebenarnya ia ada di depan mata. Hanya kabur disebabkan dosa dan nafsu (mungkin aku adalah antara yang tergolong dalam golongan ni).. Astaghfirullah al azim.. Moga Allah masih lagi membuka peluang buat aku..

Khamis, Julai 31, 2008

Yahudi zalimi rakyat Palestin jarang dihukum

BAITULMAQDIS: Cuma enam peratus daripada siasatan mengenai jenayah yang dilakukan tentera Israel terhadap penduduk Palestin di Tebing Barat menghasilkan pendakwaan.
Laporan aktivis hak Israel itu dikeluarkan ketika pasukan bersenjata berjanji untuk menyiasat kematian budak lelaki Palestin berusia 12 tahun yang ditembak tentera rejim Zionis ketika mengadakan tunjuk perasaan kelmarin menentang tembok pemisah Israel di Tebing Barat.
Daripada keseluruhan 1,246 siasatan oleh polis tentera mengenai jenayah yang disyaki dilakukan ke atas penduduk Palestin atau harta mereka antara tahun 2000 dan 2007, cuma 76 berakhir dengan pendakwaan, kata kumpulan hak asasi manusia Yesh Din.

Seramai 132 orang didakwa, dengan 110 daripadanya didapati bersalah melakukan pelbagai kesalahan, empat dibebaskan, lapan pendakwaan dimansuhkan dan perbicaraan 10 lagi masih dijalankan, menurut laporan.
"Perangkaan mengenai bilangan rendah siasatan dan bilangan fail pendakwaan mendedahkan tentera mengabaikan tugas mereka untuk melindungi penduduk awam Palestin daripada jenayah yang dilakukan anggotanya," kata penasihat undang-undang Yesh Din, Michael Sfadi, dalam satu kenyataan. Menurut perangkaan yang diberikan kepada Yesh Din oleh tentera, cuma segelintir siasatan menyusul aduan daripada anggota tentera.

Daripada 152 siasatan yang dilancarkan pada tahun 2006, cuma 14 atau sembilan peratus, berdasarkan aduan yang difailkan di kalangan tentera, menurut laporan. Pada tahun 2007, tujuh peratus siasatan berpunca daripada tentera.
"Bilangan minit pendakwaan dilancarkan berikutan laporan oleh komander kepada polis tentera mendedahkan konspirasi berdiam diri berhubungan jenayah ke atas penduduk Palestin," kata Sfadi. – AFP